maandag 11 maart 20u00
Cultuurhuis Merelbeke - Studio

Driekoningenplein 15
9820 Merelbeke
België

€8.00
Basisprijs
€6.50
Personen met een beperking / +60
€6.50
Jongeren -26
€6.50
UiTPAS regio Gent
€1.60
UiTPAS regio Gent met kansentarief
€6.40
Groepen
Lezing Circus

Belgische circusartiesten in Amerika

Gwendoline Sabbe, ihkv CyRCus

"Clementine, hier sta ik aan eene van de lithos die hier met honderde aan de muren geplaatst worden. Henri"⠀⠀

Dit schrijft acrobaat Henri ‘Bento’ Frans op de achterkant van de foto aan zijn vrouw Clementine wanneer hij door Amerika tourt met het befaamde Barnum & Bailey Circus, van 1910 tot 1912.

Hij is één van de zestigtal Belgische circusartiesten die begin vorige eeuw met de Red Star Line naar Amerika trok om er hun act in de grootste circussen van die tijd te spelen. Ze kruisen Amerika door, zijn constant onderweg van contract naar contract, hangen hier en daar de toerist uit, maken vrienden, missen het thuisfront, beleven avonturen en catastrofes.

Met foto’s, archiefdocumenten, audio- en videofragmenten vertelt Gwendolien Sabbe het verhaal van deze artiesten. Ze beschrijft hoe hun leven onderweg in Amerika er uit zag en zoomt in op enkele persoonlijke verhalen.

Gwendolien Sabbe is gepokt en gemazeld in de circuswereld: naast haar job als programmator circus – humor – circus&straattheaterfestival ‘groote stooringe’ in cultuurcentrum De Spil Roeselare leidt ze een onderzoek naar de vele Belgische circusartiesten die in de periode 1900-1940 naar Amerika trokken en deelt ze haar verhalen met een breed publiek, o.a. via de expo ‘Circus Onderweg’ in het Huis Van Alijn, artikels in Circusmagazine en de verder uitbouw van het online platform Circus Nomads.

Lees hier alvast een interview met Gwendolien.

Deze lezing kadert in het CyRCuSproject van Erfgoed Viersprong en wordt samen met hen georganiseerd.

Koop hier je tickets