vrijdag 18 februari 20u00
Cultuurhuis Merelbeke - Theaterzaal

Driekoningenplein 15
9820 Merelbeke
België

€15.00
Basisprijs
€13.00
Jongeren -26
€13.00
Personen met een beperking / +60
€13.00
UiTPAS regio Gent
€3.00
UiTPAS regio Gent met kansentarief
€12.00
Groepen
Theater

True Copy

Berlin

‘De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.’ Geert Jan Jansen in Perhaps All The Dragons.

In 'True Copy' laat BERLIN in haar kenmerkende stijl verschillende werelden en realiteiten op het podium samenvloeien. Samen met haar hoofdpersonage legt ze de vinger op enkele pijnpunten binnen de kunstwereld, maar toont ze ook het universele verhaal van één man die zich staande tracht te houden binnen een web van leugens. Of zijn het variaties op de waarheid?

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het merendeel ervan blijkt geschilderd door een Nederlander. Geert Jan weet gedurende meer dan twintig jaar de kunstwereld op te lichten. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij maakt. ‘Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter,’ zegt hij er zelf over. ‘Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.’

Vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds enkele werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van Geert Jan komen. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk “in de stijl van” Chagall doet hem uiteindelijk de das om.

Vandaag wordt in 'True Copy' het podium volledig aan Geert Jan gegeven. In de voorstelling vertelt hij zijn levensverhaal en leren we de mens achter de meestervervalser kennen, maar evengoed zien we hem bezig in zijn atelier.

BERLIN toont in 'True Copy' het interne radarwerk van een complexe man, als handleiding om – onder andere – de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Welke waarde heeft de waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een mooi vormgegeven leugen?

Credits: Concept en regie: BERLIN (Bart Baele en Yves Degryse) | Met: Geert Jan Jansen | Assistent Geert Jan Jansen:  Luk Sponselee | Camera: BERLIN, Geert De Vleesschauwer, Jessica Ridderhof en Dirk Bosmans | Montage: BERLIN, Geert De Vleesschauwer & Fien Leysen | Scenografie: Manu Siebens, Ina Peeters en BERLIN | Met de steun van: de Vlaamse Overheid, de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid (Podiumfonds)

Voor True Copy bedient BERLIN zich razendknap van de werkelijkheid van de Nederlandse kunstvervalser Geert Jan Jansen.' - ***** NRC

Koop hier je tickets