Cultuurhuis Merelbeke

Merelbeke bezet en bevrijd: WO II

zaterdag 10 april - zondag 30 mei
gratis

75 jaar geleden kwam een einde aan de oorlog waarvoor velen een zware tol betaalden. De Duitse bezetting liet zich voelen op allerlei manieren: militair, bestuurlijk en economisch, maar vooral op het dagelijkse leven was de impact groot. Deze tentoonstelling belicht diverse facetten van de oorlog in onze gemeente. De periode 1940-1944 wordt levendig in beeld gebracht aan de hand van onder meer foto’s en archiefstukken uit het gemeentearchief.

Er worden affiches tentoongesteld die, in opdracht van de Duitsers, in Merelbeke gedrukt werden en gericht zijn aan de Merelbekenaren. Er is een filmpje over de bevrijding van geheim agent Albert Mélot en nooit eerder getoonde getuigenissen van inwoners. Ook de volledige Merelbeekse slachtofferlijst van de bombardementen wordt voor het eerst volledig en correct getoond.

Reserveer je ticket(s) voor je eigen bubbel

 

Lezingen

 • Patrick Duportail - Het leven tijdens WOII en het verzet in Bottelare
  1 oktober om 19.30 uur, Cultuurhuis Merelbeke
  gratis, reserveer via archief@merelbeke.be of 09 210 33 05
   
 • Pieter Serrien - De bombardementen op Merelbeke station in 1944
  november om 19.30 uur, Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Rozenkranskerk, Flora,
  gratis, reserveren is niet nodig.
  In samenwerking met gemeente Melle
   
 • Marc Verschooris - De papegaai is geschoten maar niet dood, over geheim agenten in de regio Gent 1944
  3 december om 19.30 uur, Cultuurhuis Merelbeke,
  gratis, reserveer via archief@merelbeke.be of 09 210 33 05

Organisatie: Dienst Archief Merelbeke

Jeanne Dutry-Hebbelynck - Ongezien talent

Erfgoedcoördinator i.s.m. Erfgoed Flora

zaterdag 24 april - zondag 30 mei
telkens op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur

gratis

Vanaf zaterdag 24 april vindt de 20ste editie van Erfgoeddag plaats, het jaarlijkse feest van de culturele erfgoedsector. Op de eerste verdieping van het nieuwe Cultuurhuis Merelbeke kan je terecht voor een ongeziene tentoonstelling over leven en werk van Merelbeeks kunstenares Jeanne Dutry-Hebbelynck.

Jeanne Dutry-Hebbelynck (1891-1959) was slechtziend en werd op 46-jarige leeftijd blind. Ondanks haar visuele beperking slaagde Jeanne erin haar werk als vormgeefster verder te zetten. Ze maakte boekillustraties, ontwierp geboortekaartjes, communieprentjes en ander gelegenheidsdrukwerk. Een brok nostalgie voor sommigen, de ontdekking van een kleurrijke, religieus geïnspireerde kunst voor anderen.

Volledig coronaproof

Het spreekt voor zich dat wij er alles aan doen om jouw bezoek veilig en aangenaam te laten verlopen. We danken jullie op voorhand om ook als bezoeker strikt de richtlijnen voor een aangenaam en veilig bezoek aan de expo op te volgen.

De expo is gratis maar reserveren is verplicht.

Tip! Reserveer meteen ook een ticket voor de expo 'Merelbeke bezet en bevrijd: WOII' op het gelijkvloers van Cultuurhuis Merelbeke.

Reserveer je ticket(s) voor je eigen bubbel