gebouw

Cultuurhuis Merelbeke is het culturele hart van de gemeente. Je kan bij ons genieten van theater, muziek, film, lezingen en tentoonstellingen. Je kan zelf aan de slag in een creatief atelier woord, beeld of muziek of een andere vorming volgen. Speciaal voor het jonge publiek organiseren we vakantiekampen en voorstellingen voor scholen. Daarnaast kan je ook een zaal huren in het Cultuurhuis (of op andere locaties in de gemeente) voor je eigen activiteit. Bovendien kan je voor of na je bezoek aan ons huis gezellig iets eten of drinken in het Cultuurcafé. Iedereen is welkom!

In februari 2021 opende Cultuurhuis Merelbeke. Omwille van de coronacrisis, was dat niet op de gehoopte feestelijke manier. Het openingsfeest vond plaats in september 2021.

Een stukje geschiedenis

Gemeenschapscentrum ’t Groenendal was een gezellige stek midden in het groen van Kwenenbos. Na verloop van tijd voldeed het gebouw niet meer aan de technische vereisten van gezelschappen en rijpte het idee om naar een grotere plek te verhuizen, midden in het centrum.

Ontwerpers

Er werd een oproep uitgeschreven om een nieuw gebouw te ontwerpen. Het nieuwe cultuurgebouw moest een plek zijn met een podium voor gereputeerde gezelschappen, maar evengoed een plek waar lokale verenigingen en makers zich thuis voelen.

AnD architecten, de broers David en Aldo De Beule, wonnen de wedstrijd. Zij ontwierpen een gebouw met een opmerkelijke, harmonieuze vorm, waarin het lijnenspel opvalt. Op 3 februari 2018 werd de start van de werken feestelijk ingeleid.

Het gebouw is a-typisch en onderscheidt zich niet alleen door zijn opvallende vormgeving maar ook door het bijzonder materiaalgebruik. Een gedurfde en eigenzinnige uitstraling die zich deels afzet tegen maar ook integreert in de omgeving. Het is een gebouw met karakter.

Locatie

Cultuurhuis Merelbeke bevindt zich pal in het centrum van Merelbeke, naast de diensten van het lokaal bestuur en de bibliotheek. In de nabijheid van de Hundelgemsesteenweg, bevind je je in een oase van rust, te midden van de drukte en bedrijvigheid. Je kunt rustig verpozen op het terras van het Cultuurcafé Merelbeke.

Duurzaamheid

Zowel bij het bouwen van het Cultuurhuis Merelbeke, als bij de aanleg van de omgeving, is duurzaamheid een aandachtspunt. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Het Cultuurhuis Merelbeke is uitgerust met 63 zonnepanelen, waarvoor een samenwerking met een burgercoöperatie is opgezet. Het maximale vermogen van de panelen ligt op zo’n 19.800 kWh per jaar. Daarnaast is er ook een groendak van 950m², waarvan 200m² werd ingezaaid met bloemen en planten om insecten en bijen aan te trekken.

Accommodatie

De theaterzaal heeft een tribune met 324 zitjes en ruimte voor mensen in een rolstoel. Voor deze tribune bevindt zich een grote zaallift, handig om rekwisieten uit de kelder aan te voeren. Dit liftplateau biedt ook plaats aan 66 toeschouwers; wat het geheel van de publiekscapaciteit op 390 toeschouwers brengt. Wanneer het telescopisch gedeelte van de tribune ingeschoven wordt, biedt de vlakke zaal ruimte voor 720 personen. De scène van de theaterzaal is 11m x 10m. De vrije hoogte is 9,85m.

De akoestiek wordt geregeld door 32 vaste en 32 mobiele panelen. De mobiele panelen bestaan telkens uit drie trommels met een reflecterende, een resonerende en een absorberende zijde. Naargelang de aard van de voorstelling verschillen ook de akoestische vereisten. De panelen zorgen ervoor dat elke voorstelling optimaal beleefd kan worden en zijn (vooralsnog) een unicum in Vlaanderen!

Naast de theaterzaal beschikt Cultuurhuis Merelbeke over een ruime en gezellige foyer met informatiebalie. Van daaruit is er rechtstreekse toegang naar de exporuimte.

Op de eerste verdieping bevinden zich twee kleinere ruimtes waar cursussen en ateliers hun plek vinden. Er is ook een studio aanwezig met een basis licht- en geluidsinstallatie, waar gerepeteerd kan worden of lezingen of concerten voor een beperkt publiek plaatsvinden. De kantoren van het team Cultuurhuis Merelbeke bevinden zich ook op de eerste verdieping.

Naamgeving, logo en huisstijl

In januari 2019 werd, na een bevraging bij de inwoners van Merelbeke, de naam Cultuurhuis Merelbeke bekend gemaakt. Voor de ontwikkeling van het logo baseerden de ontwerpers van Zwerm zich op het grondplan van het gebouw. Het lijnenspel van het gebouw werd inhoudelijk doorgetrokken en verwerkt in het logo. De kruising van lijnen verwijst naar het samenkomen van mensen. Net zoals in het logo van lokaal bestuur Merelbeke worden ook hier bruggen gebouwd en verbindingen gelegd.

De hoofdkleuren van de huisstijl zijn roestbruin en mosgroen. Het roestbruin verwijst naar het cortenstaal van de buitenkant van het gebouw, het mosgroen naar de groene omgeving waarin het Cultuurhuis Merelbeke zich bevindt. De secundaire kleuren verwijzen naar elementen aan de binnenkant van het gebouw.