Evenementfoto Japans creëren met klei: Kurinuki & Wabi Sabi
zondag 28 april 10u00
De Vleugel - lokaal 3

Potaardeberg 59
9820 Merelbeke
België

€100.00
Basisprijs
€20.00
UiTPAS regio Gent met kansentarief
Beeld

Japans creëren met klei: Kurinuki & Wabi Sabi

Inge Casteleyn

Voor beginners en gevorderden

Met Kurinuki, een Japanse techniek, ga je op een heel andere manier met klei aan de slag. Je start met een kleimassa, waarin je snijdt en kerft. Vervolgens verwijder je de overtollige klei door het werk uit te hollen. In plaats van op te bouwen haal je weg, waardoor je heel spontaan creëert: niet vanuit een voorop gesteld resultaat, maar door te kijken naar wat er is en ontstaat.

Dat resultaat hoeft niet perfect te zijn, integendeel: voor docente Inge is deze techniek een perfect voorbeeld van ‘Wabi Sabi’, een – jawel – Japans filosofie die gaat over eenvoud, het vergankelijke, het mooie van imperfectie en veranderingen. Inge zegt hierover: ‘in het werk zie je de sporen van het maken en de maker, die geven het zijn originaliteit en waarde. Los van het oorspronkelijk gebruik van kurinuki (chawan theekommetjes) laten we ons leiden door de klei en zien wat er komt.

Er wordt de nodige tijd uitgetrokken om het stuk te maken en te kleuren: een volledige zondag, waardoor je in alle rust en concentratie kunt werken. Na twee weken droogtijd worden de werken gebakken en volgt er nog een avondsessie om te glazuren.

  • zondag 28 april van 10 tot 16 uur en dinsdag 14 mei vanaf 19 uur (lestijd hangt af van de te glazuren werken)
  • € 100, materiaal inclusief

Schrijf je hier in